Tekst & uitleg bij hiphop en rapteksten

Donderdagavond 23 januari om 20:00 in de nieuwe bibliotheek Almere word ik geïnterviewd tijdens Kenniscafé Taal over mijn onderzoek naar hiphop en rapteksten. Ik ben 1 van de drie taalkundigen die wordt geïnterviewd, er is ook een gesprek met Piek Vossen, hoogleraar computationele lexicology bij de VU en winnaar van de Spinozaprijs, over hoe computers taal begrijpen en Sjef Barbiers, bijzonder hoogleraar Variatielinguïstiek van het Nederlands bij het Meertens Instituut, samensteller van de Nederlandse dialectatlas.

Ik ga proberen uit te leggen hoe je rapteksten taalkundig op wetenschappelijk niveau kunt onderzoeken. En dan op zo’n manier dat ik uiteindelijk met behulp van statistieken kon aantonen dat de lines van Extince nog steeds hout snijden (‘Ze neemt me vaker in de mond dan een lidwoord’), Jiggy Djé echt Keyser Punchline is (‘Dit is slechts voorspel, het woord bij de daad, ik voeg de daad bij het woord en voorspel dat ik door ga’), Winne van ambigue vergelijkingen houdt (‘Ik vang die klappen als applaus’) & dat De Jeugd van Tegenwoordig op grammaticaal niveau de kroon spant met werkwoordvervoegingen als (‘Ineens changede zijn hele leven, BAM!’).”

In 2012 studeerde ik af voor mijn master Nederlands (VU A’dam) met ‘n scriptie over Nederlandstalige rapteksten (download ‘m hier). Conclusie: de taalkundige technieken en stijlmiddelen zijn bewonderenswaardig; ik durf zelfs te beweren dat rapteksten moderne poëzie zijn en dat ze eenzelfde literaire kwaliteit bevatten als klassieke gedichten.
Maarr.. ik had af en toe ook wat struggles met het uitschrijven van de teksten. Rappers schrijven ze niet in ‘n Wordbestandje voordat ze gaan recorden, dus ik moest echt nummers tien keer afspelen voordat ik ze goed kon transcriberen. Uiteindelijk hebben alle rappers hun rapteksten die ik uitschreef gecheckt en zijn deze nu verzameld in ‘n boekje. Dit boekje bevat 40 teksten, van Boef & de Gelogeerde Aap, Brainpower, Extince, De Jeugd Van Tegenwoordig, Jiggy Djé, Opgezwolle, Typhoon & Winne.
Donderdag dus tekst en uitleg bij de hiphopcultuur en de daarbij behorende straattaal, rapteksten en wordplay. Hier meer informative over de avond over Taal en andere sprekers (oa wetenschappers van de Vrije Universiteit en Meertens instituut): http://www.plusbibliotheekflevoland.nl/kenniscafe.

Info: Kenniscafé over Taal, donderdag 23 januari 20:00 de nieuwe Bibliotheek Almere (gratis)


comments powered by Disqus