Vocabulary spill I’m ill? Artwork Hip Hop Holland

1

Voor mijn scriptie Hip Hop Holland heb ik een taalkundige analyse gemaakt van Nederlandstalige rapteksten. Ik heb 40 rapteksten helemaal uitgeschreven, naar de artiesten gestuurd ter controle en vervolgens kwalitatief en kwantitatief bestudeerd.

Het verstaan van rapteksten is soms lastig en omdat ik klein, blond, blank en ook nog eens ‘n vrouw ben, heb ik niet echt streetcredibility.. Doordat ik al ’n tijdje veel artiesten check, ken ik ’t meeste wel maar soms verstond ik echt de domste dingen. Of verstond ik ze juist niet…

Zo kwam ik niet uit een line van Straattaal van Ome Omar, ik dacht:
“Wijk of buurt is een sopi [?] ” (kut wat een domme line)
Omar mailde terug: “Een pijpbeurt is een sockie” (kut wat dom van me)

Ook bij Winne ging ik even af:
Anne: “Met z’n allen rollen tot heel die web [?] kapot is” (Wat?)
Bij navraag: “Met z’n allen rollen tot heel die whip kapot is” (Oh, dat)

En Sticks vroeg ik wat ‘ie bedoelde met: “Gasten verrassen met krassen die vast ongepast is”, hij vroeg of ik soms refereerde naar: “Gasten verrassen met passie die vast ongepast is”.

Anyway, nu ken ik de lyrics van Boef & de Gelogeerde Aap, Brainpower, Extince, De Jeugd Van Tegenwoordig, Jiggy Djé, Opgezwolle, Typhoon & Winne allemaal wel enorm uit m’n hoofd. En de geautoriseerde songteksten heb ik in samenwerking met Jos Kalter (vormgever) in een CD-boekje vormgegeven.

Bekijk het boekje hier (Flash bestand)


comments powered by Disqus