Hip Hop Holland

Het beeld dat mensen buiten de hiphopcultuur van rap en rapteksten hebben is meestal niet positief. Ze associëren het vaak met grof, incorrect taalgebruik en oppervlakkige teksten. Maar wanneer je de teksten beter bekijkt, blijkt juist dat deze zowel qua taalgebruik als inhoud zeer geraffineerd zijn.

Mijn masteronderzoek pleit voor de kwaliteit van wordplay in hiphopcultuur (straattaal, jongerentaal en rap). Ter ondersteuning heb ik 40 teksten van Nederlandse rappers (Boef en De Gelogeerde Aap, Brainpower, De Jeugd Van Tegenwoordig, Extince, Jiggy Djé, Opgezwolle, Typhoon en Winne) uitvoerig geanalyseerd. M’n scriptie is inmiddels beoordeeld met een 8 en inmiddels geef ik workshops en colleges over de kwaliteit van lyrics. Download ‘m hier of bekijk ‘m op de website van de VU.

De vormgeving werd verzorgd door Jos Kalter.

scriptie-2

scriptie-3

Voorpublicatie op Tekstblog

Tijdens het schrijfproces van mijn scriptie werd ik benaderd door Tekstblog met de vraag of ik een artikel wilde schrijven over mijn bevindingen. Het artikel is een ode aan de Nederlandse hiphop geworden met credits voor verschillende lyricisten. Lees: ‘De rapper, poëet en profeet van nu’ op Tekstblog.