Ik geef colleges Nederlands en ‘spoken word’ op scholen door heel Nederland. Zonder boek; mét straattaal, poëzie & rap.

Wat?
Ik heb onderzoek gedaan naar jongerentaal, straattaal en Nederlandstalige rapteksten. Wat blijkt? Hier wordt op zeer hoog taaltechnisch en inhoudelijk niveau geëxperimenteerd met taal! Mijn bevindingen deel en doceer ik nu met mijn lespakket ‘Hip Hop Holland’, want de Nederlandse taal zoveel rijker is dan de standaardtaal. Door gezamenlijk rapteksten te luisteren en analyseren ervaar je hoe creatief de lyrics zijn en leer je over metaforen, alliteraties en rijmschema’s.
Rappen kan niet iedereen (ik ook niet per se) maar leren van rap kan iedereen. Spelen met taal, uniek zijn in je taalgebruik en jouw expressief talent ontwikkelen: dat is altijd relevant. Het college dat ik verzorg is vaak tweeledig: we gaan naar de oorsprong van de hiphopcultuur met veel audiovisueel lesmateriaal. Vervolgens ontleden we bekende rapteksten. Na al deze inspiratie en ‘n korte pauze, worden deelnemers gestimuleerd om zelf teksten te schrijven, te spelen met taal en hun teksten voor te dragen als ‘spoken word’ voordracht. De workshop is geschikt voor middelbaar én beroepsonderwijs, voor alle leeftijden en leerniveaus.

Kost dat?
Afhankelijk van duur, het aantal colleges, een extra workshopelement door een bekende rapper/woordkunstenaar en de locatie verschillen de prijzen nogal. Kortom: ik wil graag eerst jullie wensen horen en vertellen wat voor leuks ik daar allemaal voor kan bieden, voor ik überhaupt met een prijs kom.